V rámci rekonštrukcie odkryjú aj časť mestských hradieb

13.12.2010 Sabinov

Sabinov 13. decembra (TASR) – Mesto Sabinov začalo s prípravnými prácami, na ktoré nadviaže projekt revitalizácie centrálnej zóny a priľahlých ulíc.
Radnica bude môcť tento zámer realizovať vďaka úspešnému projektu, na ktorý získala nenávratné finančné prostriedky zo zdrojov Európskej únie. Dotácia na stavebné práce predstavuje takmer 1,2 milióna eur a ďalších približne 63.000 eur vyčlení mesto z vlastných zdrojov v rámci spoluúčasti.
\"Vzhľadom na to, že revitalizácia sa uskutoční na plochách, ktoré sú zahrnuté do pamiatkovej zóny, musí tu prebehnúť archeologický prieskum. Jeho cieľom bude zmapovať predovšetkým lokalitu na ulici 17. novembra, kde sa v minulosti nachádzali mestské hradby, \" povedal dnes pre TASR Molčan.
Podľa neho bola zachovaná len časť hradobného opevnenia, a to na Ružovej ulici. Archeologický prieskum má naznačiť a odkryť ďalšie úseky, ktoré boli zasypané, prípadne zbúrané v druhej polovici minulého storočia počas výstavby obytnej zóny v tejto lokalite.
\"Financie potrebné na vykonanie samotného archeologického prieskumu nemôžu byť zahrnuté do oprávnených nákladov. Preto bude musieť zastupiteľstvo na tento účel nájsť ďalších zruba 33.000 eur, \" dodal primátor.
Revitalizácia umožní znovu sprístupniť časť histórie pre obyvateľov i návštevníkov mesta. Pôdorys mestských hradieb bude po odkrytí navýšený zhruba do výšky 50 centimetrov. V jeho blízkosti vybudujú chodník, kde bude inštalované aj nasvietenie tejto historickej pamiatky.
Úpravami ulíc 17. novembra, Janka Borodáča a kpt. Nálepku sa zrekonštruujú aj parkovacie plochy. K súčasným asi 40 parkovacím miestam pribudne ďalších 40. Rozsiahlymi úpravami prejdú aj parky v centre mesta, kde sa obnoví zeleň, zrekonštruujú chodníky a pribudnúť by tu mal aj priestor na organizovanie kultúrnych podujatí a prvky drobnej architektúry.
\"Kedysi centrom mesta pretekal mlynský potok. Našim cieľom je, aby sa jeho menšia časť obnovila podľa historickej dokumentácie, \" pripomenul primátor. Konštatoval, že práce súvisiace s týmto projektom by podľa harmonogramu mali byť ukončené v marci 2012.
 

Vyberte región